reklama
kategoria: Zdrowie
2 sierpień 2025

Ultraprzetworzona żywność wpływa na ciało i umysł

zdjęcie: Ultraprzetworzona żywność wpływa na ciało i umysł / fot. PAP
fot. PAP
Nadmierne spożycie ultraprzetworzonej żywności może mieć negatywny wpływ na ciało i umysł – przestrzegła dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, doktor nauk o zdrowiu Małgorzata Słoma-Krześlak.
REKLAMA

Ultraprzetworzoną żywność cechuje obecność składników, których na co dzień nie używa się w domowych kuchniach: emulgatorów, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. W procesie produkcji jest ona wielokrotnie przetwarzana.

Jak wskazało w komunikacie biuro prasowe Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, zaliczają się do niej zarówno chipsy i słodzone napoje gazowane, jak i gotowe dania oraz produkty pozornie postrzegane jako zdrowe, np. batoniki proteinowe.

„W dobie łatwego dostępu do szybkich posiłków i przekąsek typu instant coraz więcej badań wskazuje, że żywność ultraprzetworzona (UPF – ultra-processed food) może mieć niepokojący wpływ nie tylko na nasze ciało, ale również na umysł” – wskazała Małgorzata Słoma-Krześlak.

Wyjaśniła, że dieta ma bezpośredni wpływ na stan mikrobioty jelitowej, która oddziałuje na układ nerwowy. Ultraprzetworzona żywność sprzyja stanom zapalnym, zaburza równowagę bakterii jelitowych oraz wpływa na układ dopaminergiczny, które reguluje odczuwanie przyjemności oraz motywację.

„Wszystko to może nasilać objawy depresji oraz lęku. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że zwiększenie w diecie o 10 proc. udziału UPF może wiązać się z 11 proc. wyższym ryzykiem depresji” – zaznaczyła dietetyczka.

Ultraprzetworzona żywność może negatywnie wpływać na koncentrację, orientację przestrzenną i zdolność logicznego myślenia, a także jakość snu. Śląski Uniwersytet Medyczny wskazał, że szczególnie u dzieci i nastolatków jej nadmierne spożycie może wpłynąć na zaburzenia odżywiania.

„Choć żywność ultraprzetworzona jest powszechnie dostępna i atrakcyjna smakowo, jej nadmiar może negatywnie wpływać na nasz mózg, sen i zdrowie psychiczne” – podkreśliła Małgorzata Słoma-Krześlak.

Dodała, że nawet niewielkie zmiany w codziennej diecie – bez skrajnych restrykcji, ale z większą świadomością na temat jedzenia – mogą poprawić jakość życia. (PAP)

pato/ zan/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
pogoda Świętochłowice
15.6°C
wschód słońca: 05:14
zachód słońca: 20:26
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Świętochłowicach

kiedy
2025-09-07 18:00
miejsce
Centrum Kultury Śląskiej,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-10-04 20:00
miejsce
Centrum Kultury Śląskiej,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-10-05 17:00
miejsce
Centrum Kultury Śląskiej,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-10-11 19:00
miejsce
Centrum Kultury Śląskiej,...
wstęp biletowany